PAŃSTWOWA AGENCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW ALKOHOLOWYCH

LIPIEC

Napoje alkoholowe z informacją o jego rakotwórczym działaniu

Dr Emma Miller, badaczka z Flinders University (Australia) sprawdzała, czy zawarcie informacji o rakotwórczym działaniu alkoholu na jego opakowaniach, w jakimkolwiek stopniu uwrażliwi w tym zakresie jego konsumentów.  W przeprowadzonym eksperymencie zamieściła na opakowaniach napojów alkoholowych dodatkowe informacje sprawdzając tym samym, na ile próba składająca się z 1600 Australijczyków, będzie na nie wrażliwa. Osoby znajdujące się w powyższej próbie badawczej reprezentowały różne wzorce picia i pochodziły z różnych środowisk. Niektóre etykiety miały informację typu: ”alkohol jest rakotwórczy”, podczas gdy inne dostarczały więcej informacji przykładowo informując: “trzy drinki dziennie zwiększają ryzyko raka jelita o 20%”. Jak się okazało, 70% osób z grupy badawczej przyznało, że takie informacje na opakowaniach alkoholu zwiększą świadomość konsumentów o rakotwórczym działaniu alkoholu, ale jednocześnie 50% uznało, że i tak nie wpłynie to na zmianę ich modelu picia. 1 na 10 Australijczyków postrzega siebie jako odpowiedzialnego konsumenta alkoholu, jednocześnie ¼ Australijczyków przynajmniej raz w miesiącu pije by się upić. Dr Miller, zamierza podejmować rozmowy z przemysłem alkoholowym, by konsumenci alkoholu byli lepiej informowani o rakotwórczym działaniu alkoholu i tym samym pili umiarkowanie, bądź odeszli od nawyku picia każdego dnia.

Więcej informacji …                                     

https://www.abc.net.au/news/2019-07-13/should-cancer-warning-labels-be-placed-on-alcohol-products/11296166

 

Rozpowszechnienie FASD w Kanadzie – najnowsze badania

Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD) powstaje w wyniku ekspozycji płodu na alkohol. Ponieważ jak do tej pory nie znana była wielkość zjawiska w populacji kanadyjskiej, podjęto działania mające na celu uzupełnienie tej luki. W przeprowadzonym badaniu populacyjnym wzięło udział 2555 uczniów I w próbie tej wykryto 21 przypadków z podejrzeniem występowania FASD. Na podstawie otrzymanych wyników oszacowano, że rozpowszechnienie FASD wynosi 18,1 przypadków na 1000, lub około 1,8%. Przy mniej rzetelnym pomiarze, starając się oszacowań widełki powszechności występowania FASD w grupie wiekowej 7-9 lat, otrzymano wynik wskazujący  na 29,3 przypadków na 1000, lub około 2,9%. W związku z tym należy przyjąć, że rozpowszechnienie FASD występuje na poziomie 2-3% wśród uczniów na etapie edukacji podstawowej (GTA, Ontario, Kanada). Otrzymane szacunki, są dwukrotnie, bądź nawet trzykrotnie wyższe niż pierwotnie przyjęte. Obecna sytuacja wymaga wzmożonych o większej skuteczności działań edukacyjnych, rozpowszechniających informacje o szkodliwym działaniu alkoholu na dziecko w życiu płodowym, ponadto wprowadzaniu adekwatnych i szybkich interwencji względem osób z FASD i wsparcia dla nich, jak również ich rodzin.

Więcej informacji …

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-019-7213-3

 

Alkohol a zdrowie psychiczne

Od lat trwa debata, czy                umiarkowane spożywanie napojów alkoholowych jest dla zdrowia dobre, złe, czy może nie wywiera żadnego wpływu. Choćby nawet w tym roku w badaniu opublikowanym w magazynie The Lancet naukowcy przedstawili wyniki wskazujące na fakt, że nawet picie umiarkowanych ilości alkoholu, może zwiększyć ryzyko zaburzeń układu krążenia. Natomiast dla odmiany w magazynie Alcoholism: Clinical and Experimental Research w bieżącym miesiącu przedstawiono wyniki sugerujące, że osoby starsze okazjonalnie pijące alkohol mogą żyć dłużej, niż osoby nie spożywające napojów alkoholowych. Badanie przeprowadzone na the University of Hong Kong (HKU) dostarczyło dowodów, że osoby starsze a w szczególności kobiety, przy całkowitej rezygnacji z alkoholu, odczuwają poprawę jakości zdrowia psychicznego niemal na równi z tym, jakie deklarują osoby nigdy nie pijące alkoholu. Badanie opublikowane zostało w the Canadian Medical Association Journal.

Więcej informacji …

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325686.php

 

Opodatkowanie alkoholu w Finlandii

Zgodnie z decyzją rządu fińskiego, podwyższeniu ulegnie podatek za alkohol, jak również napoje bezalkoholowe. Zapowiedziane zmiany zwiększą przychód państwa odpowiednio o 50 i 25 milionów euro. Wprowadzenie wyższego opodatkowania na alkohol, będzie już ósmą podwyżką w przeciągu ostatnich 10 lat. Poprzednie miały miejsce w latach: 2008, 2012, 2014, 2018 i 2019 ,jak również dwukrotnie w 2009 roku. Podatek na napoje bezalkoholowe został podwyższony na początku bieżącego roku i przyniósł państwu zysk na poziomie 25 milionów euro. Wszystkie podwyżki podatku akcyzowego, są postrzegane przez przemysł żywieniowy jako uciążliwe (the Finnish Food and Drink Industries’ Federation).

Więcej informacji …

http://www.helsinkitimes.fi/finland/finland-news/domestic/16552-finland-to-raise-75m-by-increasing-alcohol-and-soft-drink-taxes-in-2020.html

 

Ograniczenie reklamy alkoholu na Łotwie

W odpowiedzi na potrzebę zmniejszenia poziomu spożycia alkoholu na Łotwie i związanych z tym szkód, planowane jest wprowadzenie nowych restrykcji w zakresie dostępności alkoholu i wytycznych dotyczących jego reklamy. Powyższe zmiany planowane są na przyszły rok w ramach prac nad dostępną pomocą w zakresie terapii uzależnień. Spożycie alkoholu na Łotwie wzrasta z każdym rokiem, dlatego tak ważne jest ograniczenie jego dostępności i dostarczenie społeczeństwu wiedzy z zakresu szkód zdrowotnych powodowanych alkoholem. W propozycji zapisów strategii alkoholowej, Minister Zdrowia Łotwy dąży do całkowitego zakazu reklamy napojów alkoholowych zarówno w telewizji, radio, jak i internecie.  Równolegle do powyższych zmian, planowane jest prowadzenie działań edukacyjnych społeczeństwa z zakresu szkód powiązanych z piciem alkoholu. Szczególnie uwaga skupiona ma być na młodych ludziach, kobietach w ciąży oraz przyszłych rodzicach.

Więcej informacji …

https://nordan.org/latvias-health-ministry-pushes-to-limit-alcohol-ads/

 

Niewielka ilość alkoholu zaburza prawidłowe funkcjonowanie

Wyniki badania z zakresu neuronauki, przeprowadzone przez badaczy z the University of Sussex wykazały, że tylko jeden kufel piwa, czy duża lampka wina wystarczy, by wyraźnie zaburzyć  zachowanie jednostki pod względem pełnej świadomości i kontroli podejmowanych działań. Jest to pierwsze badanie w tym zakresie, jak do tej pory badacze koncentrowali się na konsekwencjach  większego upojenia alkoholowego i powiązanych z nim konsekwencjach w zachowaniu. Jak wskazują wyniki opisywanego badania, niewielkie ilości alkoholu – kojarzone z “social drinking” stanowią zagrożenie dla jednostkowego kontrolowania podejmowanych działań. W przeprowadzonym eksperymencie, osoby badane otrzymały koktajl zawierający ilość alkoholu adekwatną do ich BMI tak, by zawartość alkoholu we krwi, pozostała na dopuszczalnym poziomie dla kierowcy – zgodnie z prawem obowiązującym w Anglii i Walii. Adekwatnie ilość tą wyznacza jeden do dwóch kufli piwa. Zgodnie z otrzymanymi wynikami ilość ta wpłynęła na zaburzenia w zakresie podejmowania działania/czynności a odbieranymi bodźcami zmysłowymi. Badanie "Effect of alcohol on the sense of agency in healthy humans” zostało opublikowane w Addiction Biology.

Więcej informacji …

https://medicalxpress.com/news/2019-06-neuroscience-current-alcohol-limit.html

 

FASD często diagnozowane jako ADHD

Zgodnie z wynikami badania, dzieci z FASD (Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych) często na początku otrzymują diagnozę ADHD (Zespół Nadpobudliwości Psychoruchowej z Deficytem Uwagi), a przyczyniać się do tego mogą liczne podobieństwa obu zaburzeń funkcjonowania jednostki.

Jak twierdzą badacze, dzieje się tak mimo faktu, że dzieci z FASD mają większe problem z interpretowaniem kontekstu społecznego, niż dzieci z ADHD, co przekłada się na intensywniejsze problemy z zachowaniem. Ponadto badacze zaobserwowali, że dzieci z FASD bardziej niż  z ADHD narażone są na zaburzenia psychiczne. Jak podkreśla autorka badania, psychology kliniczny - Rachel Greenbaum, (the Children's Mental Health Team at Surrey Place Centre in Toronto, Kanada), pod względem behawioralnym, FASD i ADHD są do siebie dość podobne, szczególnie biorąc pod uwagę problem z ograniczoną koncentracją, olbrzymią impulsywnością i ruchową nadpobudliwością. Badanie opublikowane online, pojawi się również w drukowanej wersji magazynu Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Więcej informacji…

https://abcnews.go.com/Health/Healthday/story?id=8114830&page=1

 

Niewielu młodych konsumentów  dostrzega informacje na opakowaniach alkoholu

Przeprowadzone przez naukowców z the University of Stirling oraz the Cancer Policy Research Centre at Cancer Research (UK) badanie, wykazało zakres w jakim grupa wiekowa 11-19 lat dostrzega zawarte na opakowaniach alkoholu ostrzeżenia i informacje. Zgodnie z otrzymanymi wynikami, tylko połowa z grupy osób, które określały się jako bieżący konsumenci alkoholu, zauważyła informacje znajdujące się na opakowaniu, co stanowiło jedynie 1/3 odbiorców w danej kategorii wiekowej. Przeprowadzone badanie jest pierwszym w tym temacie, obejmującym tak dużą i demograficznie reprezentatywną próbę młodych Brytyjczyków – eksperci wierzą, że otrzymane wyniki będą merytorycznym wsparciem do dyskusji dotyczącej grafiki (designu), efektywności i regulacji w zakresie etykietowania (labelingu) w Wielkiej Brytanii. Badanie zostało opublikowane w the Journal of Public Health.

Więcej informacji …

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190724103942.htm

 

CZERWIEC

Alkohol wzmaga ryzyko raka piersi - wiele kobiet o tym nie wie

Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii, mimo że wiadomy jest wpływ alkoholu na raka piersi, to wiele kobiet pozostaje w niewiedzy tego faktu. Badacze poddali analizie informacje uzyskane od 205 kobiet, które poddawane były właśnie badaniom przesiewowym pod kątem raka piersi, bądź udzielana im była pierwsza pomoc w tym zakresie. Około połowa przebadanych kobiet wiedziała, że palenie papierosów stanowi czynnik ryzyka zachorowania na raka piersi, natomiast 30% jako czynnik ryzyka wskazało otyłość. Natomiast tylko 20% wskazało alkohol jako czynnik ryzyka raka piersi. Również odnotowano deficyty wiedzy w tym zakresie wśród służby zdrowia, gdzie tylko 49% wskazało alkohol jako czynnik ryzyka, natomiast 33% nie miało o tym pojęcia (Journal BMJ). Wyniki przeprowadzonego badania w Wielkiej Brytanii korespondują z wynikami jakie otrzymano w 2017 roku w Stanach Zjednoczonych, w których okazało się, że 70% Amerykanów nie wie o rakotwórczym działaniu alkoholu (the American Society of Clinical Oncology).

Więcej informacji …

https://www.livescience.com/65741-alcohol-breast-cancer-women-awareness.html

 

Globalne cele w zakresie szkodliwego picia alkoholu

Zgodnie z wynikami badania modelowanego (prognostycznego), cele związane z redukcją szkodliwego picia alkoholu ujęte globalnie, są mało realne do osiągnięcia (The Lancet). Zgodnie z danymi WHO w 2017 roku globalne spożycie alkoholu per capita wzrosło do 6,5 litra z 5,9 litra w roku 1990, przede wszystkim w południowo-wschodniej Azji i zachodnich regionach Pacyfiku. Prognozuje się, że do 2030 roku nadal obserwowalny będzie globalny wzrost spożycia per capita do 7,6 litra powodowany w dużej mierze wzrostem konsumpcji alkoholu w południowo-wschodniej Azji i zachodnich regionach Pacyfiku, gdzie przewiduje się duży wzrost odsetka osób upijających się i zmniejszenie czasu abstynencji. Zapisany w globalnym planie działań prewencyjnych i kontroli chorób niezakaźnych (WHO) cel – obniżenia szkodliwego picia alkoholu o 10% do 2025 roku, obecnie wydaje jeszcze bardziej ambitny niż w momencie jego ogłoszenia w 2013 roku.

Więcej informacji …

https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(19)30149-9/fulltext

 

Szkocja w międzynarodowym projekcie FYFA

Głównym założeniem Projektu FYFA (Focus on Youth, Football and Alcohol) jest przekonanie, że reklama alkoholu i marketing przemysłu alkoholowego nie powinna mieć miejsca w sporcie. W powyższej inicjatywie uczestnicy 7 państw europejskich, w tym: Wielka Brytania, Włochy, Belgia, Polska, Rumunia, Finlandia oraz Słowenia. Celem prowadzonych działań w ramach projektu FYFA jest przeciwdziałanie i redukcja szkód jakie wynikają z picia alkoholu przez osoby młode. Podkreślając tym samym, że sport może pełnić ważną rolę w życiu młodych ludzi poprzez promocję zdrowego stylu życia. W Szkocji pozarządowa organizacja SHAAP (Scottish Health Action on Alcohol Problems), prowadzi badania mające na celu ocenę postaw wobec alkoholu, jak również strategii wykorzystywanych w międzynarodowych federacjach sportowych. Jak do tej pory otrzymane wyniki wskazują, że nie wszystkie federacje sportowe uwzględniają powyższy zakres tematyczny. W czerwcu br. FYFA zorganizowała międzynarodowe spotkanie  w Warszawie, podczas którego eksperci z państw europejskich mogli wymienić się doświadczeniami i przyczynić tym samym do realizacji kolejnego etapu projektu, jak i opracowania końcowego raportu.

Więcej informacji …

https://www.shaap.org.uk/

https://www.scotsman.com/health/scotland-joins-eu-initiative-to-tackle-underage-and-binge-drinking-1-4938586

 

Sprzedaż alkoholu w Szkocji najniższa od 25 lat

Sprzedaż alkoholu w Szkocji odnotowuje najniższy poziom od 1994 roku, od kiedy to wprowadzono cenę minimalną na poziomie 50 pensów za porcję standardową. W roku 2018 poziom sprzedaży alkoholu w Szkocji spadł o 3% od 2017 roku i nadal jest odpowiednikiem spożycia średnio 9,9 litra czystego alkoholu per capita (19 porcji standardowych tygodniowo). Przedstawiciele rządu szkockiego podkreślają, że jeśli utrzymana zostanie tendencja spadkowa, to strategia ceny minimalnej (MUP-minimum unit pricing) ocali życie 392 osobom w pierwszych pięciu latach jej trwania. Szacuje się, że każdego tygodnia w Szkocji z powodów zależnych od alkoholu umierają 22 osoby a 683 jest hospitalizowanych.

Więcej informacji …

https://www.independent.co.uk/news/health/alcohol-scotland-deaths-buckfast-minimum-unit-price-record-low-england-wales-a8964011.html

 

Beztroskie podejście rodziców, zwiększa ryzyko większej konsumpcji alkoholu wśród dzieci

Naukowcy odkryli, że dzieci są bardziej narażone na wczesną inicjację alkoholową (częstsze spożywanie alkoholu i upijanie się) w przypadku, kiedy ich rodzice wykazują nierestrykcyjną/łagodną postawę wobec picia. Spożywanie alkoholu jest jednym z największych czynników ryzyka społecznych i fizycznych szkód, jak również przyczynia się do rozwoju takich chorób jak: nowotwór, cukrzyca, choroba wątroby, czy serca. Mimo to w większości państw europejskich utrzymuje się limit wieku na zakup alkoholu od 18 roku życia. W ramach the 2015 European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs odnotowano, że połowa z grupy 15-16 latków piła już alkohol a 8% z nich upiło się w wieku 13 lat. W badaniu opublikowanym w the Journal Addiction, naukowcy podkreślają, że dzieci rodziców o mniej restrykcyjnych postawach względem picia alkoholu, są grupą która zacznie wcześniej pić niż ich rówieśnicy, jak również będzie pić więcej i częściej się upijać (the School of Health Sciences at the University of East Anglia (UEA)). Analizowane w badaniu dane opiewały próbę prawie 16,500 dzieci i ponad 15,000 rodziców w Europie i Stanach Zjednoczonych.

Więcej informacji …

https://www.openaccessgovernment.org/alcohol-use-by-children/66785/

 

Szkody społeczne związane z piciem alkoholu przez jednostkę

Doskonale zdajemy sobie sprawę ze szkód jakie nadużywanie alkoholu przynosi jednostce, jednakże nie możemy zapominać również jakie szkody przynosi rodzinie, najbliższemu otoczeniu, pracodawcy, społeczności. Szkody związane z nadużywaniem alkoholu przez jednostkę mają swój wpływ na zdrowie i jakość życia innych. PHE (Public Health England) opublikowało wyniki badania populacyjnego dotyczącego szkód związanych z nadużywaniem alkoholu przez jednostkę na jej otoczenie. Badanie to było pierwszym badaniem populacyjnym w Anglii dotyczącym powyższego tematu, jak również największym badaniem jakie do tej pory zostało przeprowadzone w Wielkiej Brytanii. Zgodnie z otrzymanymi wynikami okazało się, że 1 na 5 osób doznała szkód związanych z nadużywaniem alkoholu przez inną osobę w przeciągu ostatnich 12 miesięcy. Fakt negatywnych skutków bycia biernym palaczem wpłynął na wprowadzenie efektywnych działań w sferze zdrowia publicznego. Takie samo zainteresowanie i działania powinny mieć również miejsce w przypadku szkód jakie ponosi otoczenie osoby nadużywającej alkoholu.

Więcej informacji …

https://publichealthmatters.blog.gov.uk/2019/06/12/new-evidence-on-alcohol-related-harm-to-people-other-than-the-drinker/

https://www.gov.uk/government/publications/alcohols-harm-to-others

 

Eksperci wyjaśniają dlaczego w ciąży nie można pić alkoholu

Australijscy naukowcy przeprowadzili badanie i potwierdzili, jak duże deficyty i zagrożenie dla dziecka stanowi ekspozycja na alkohol w życiu płodowym, jak również fakt spożywania alkoholu niewiele przed zapłodnieniem (the University of Queensland w Brisbane). W przeprowadzonym badaniu myszom płci żeńskiej podano duże ilości alkoholu na początku trwania ciąży. W efekcie tego, odnotowano widoczną patologię łożyska i naczyń krwionośnych, co przyczyniło się do zaburzeń w obszarze odżywienia płodu i zaburzeń w jego prawidłowym rozwoju. Jednocześnie odnotowano, że podobne zaburzenia miały miejsce w przypadku, kiedy myszom płci żeńskiej podano alkohol na cztery dni przed zapłodnieniem, lub cztery dni po zapłodnieniu.

Więcej informacji …

https://galpost.com/experts-explain-why-pregnant-women-cant-drink-alcohol/12292/

 

Alkohol, nowotwór i Twoja wiedza w tym temacie

Czy wiesz, ze możesz ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwór unikając alkoholu bądź ograniczając jego spożycie? W opublikowanej właśnie publikacji Alcohol, Cancer and Your Health znajdują się wszelkie informacje dotyczące związku jaki występuje między alkoholem a jego rakotwórczym działaniem. Ponadto, powyższy materiał zawiera wskazówki dotyczące ograniczenia spożycia alkoholu. Alkohol i tytoń odpowiedzialne są za 1/3 przypadków raka jamy ustanej w Europie.

Więcej informacji …

https://www.cancer.ie/about-us/news/recently-updated-alcohol-cancer-and-your-health-booklet#sthash.AkIQm0sl.dpbs

 

Spożywanie alkoholu przed pierwszą ciążą a ryzyko raka piersi

Opublikowane w the Journal of the National Cancer Institute badanie wykazało, że spożywanie średnio jednej porcji standardowej alkoholu dziennie w okresie przed pierwszym cyklem miesiączkowym a zajściem w pierwszą ciążę, zwiększa ryzyko wystąpienia raka piersi o 13%. Ponadto, dowiodło, że porcja standardowa piwa, wina czy likieru konsumowana dziennie, wzmaga wśród młodych kobiet ryzyko wystąpienia proliferacyjnej choroby piersi o 15% (Washington University School of Medicine). Choć zmiany te nie są nowotworowe, to ich obecność wzmaga ryzyko wystąpienia raka aż o 500%. Źródłem informacji w badaniu była analiza 91,005 matek, które wzięły udział w badaniu the Nurses’ Health Study II w latach 1989 – 2009. Otrzymane wyniki wskazują na potrzebę kontynuacji działań w tym zakresie. Prace w ramach badania wspierane były przez the National Cancer Institute jak również the National Institutes of Health.

Więcej informacji …

https://www.futurity.org/alcohol-first-pregnancy-boosts-cancer-risk/

 

 

MAJ 2019

Wzrost odsetka kobiet pijących alkohol w ciąży - USA

W Stanach Zjednoczonych wzrósł odsetek kobiet spożywających napoje alkoholowe w ciąży. 

Zgodnie z danymi z 2017 roku, co 9 kobieta w ciąży piła alkohol, a 4% upijało się będąc w ciąży (the Centers for Disease Control and Prevention). Porównując dane z rokiem 2013 odsetek kobiet upijających się w ciąży wynosił 3% a do faktu spożywania alkoholu w ciąży przyznawała się co 10 kobieta. Opierając się na dostępnej w temacie wiedzy, spożywanie alkoholu w ciąży może doprowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu bądź spektrum płodowych zaburzeń alkoholowych u dziecka. Dlatego też podkreśla się, ze w ciąży nie ma bezpiecznej dawki alkoholu dla rozwoju dziecka. Wyniki badania opublikowanego w the British Medical Journal w 2017 roku wykazały, że dwie porcje standardowe wypite tygodniowo zwiększają ryzyko wystąpienia płodowego zespołu alkoholowego (FAS) o 10%.

Więcej informacji …

https://www.dailymail.co.uk/health/article-6960559/Rise-pregnant-women-drinking-alcohol-1-9-occasionally-drink-4-binge-drink.html

 

Spadek spożycia alkoholu wśród młodych Australijczyków

Zgodnie z raportem opublikowanym w marcu bieżącego roku (Roy Morgan’s Alcohol Consumption Currency Report), odnotowano spadek spożycia napojów alkoholowych wśród Australijczyków w wieku 18+, którzy deklarowali spożywanie przynajmniej jednego rodzaju alkoholu w ostatnich czterech tygodniach. W 2014 roku 70,1% populacji deklarowało spożywanie alkoholu w określonym przedziale czasu, podczas gdy najnowsze dane wskazały na odsetek 67,5% populacji. Jednocześnie odnotowano spadek spożycia prawie wszystkich rodzajów alkoholu z wyjątkiem cydru, jego spożycie wzrosło. Do 66,6% spożycia alkoholu w Australii przyczyniają się mężczyźni podczas gdy pozostałe 33,4% przypada na kobiety.

Więcej informacji ...

https://www.theshout.com.au/news/australian-alcohol-consumption-continues-downward-trend/

 

Co piąty konsument alkoholu, pije szkodliwie

Zgodnie z otrzymanymi wynikami co piąty Irlandczyk pije szkodliwie. Otrzymane wyniki wskazują na konieczność analizy głęboko zakorzenionych postaw  i nawyków względem spożywania alkoholu (The Drinkaware Index 2019 report). Dane przedstawione  w raporcie wskazują, że około 75% Irlandczyków uważa, iż spożywanie dużych ilości alkoholu wpisane jest w ich kulturę. Prawie 1/3 osób do 25 roku życia, upija się w weekendy  i większość z tej grupy traktuje picie alkoholu jako sposób radzenia sobie z rzeczywistością. Badanie zostało przeprowadzone przez Behaviour & Attitudes na próbie tysiąca osób.

Więcej informacji ….

https://www.rte.ie/news/health/2019/0521/1050775-alcohol-consumption/

 

Wielka Brytania - ponad 40% lekarzy deklaruje fakt upijania się

Wielu lekarzy przyznaje się do faktu spożywania alkoholu bądź przyjmowania leków w celu zredukowania stresu związanego z pracą.

Biorący udział w badaniu lekarze zostali poproszeni o uzupełnienie online trzech wystandaryzowanych kwestionariuszy z zakresu zaburzeń snu, zaburzeń odżywiania jak również zachowań ryzykownych w zakresie spożywania alkoholu. Zgodnie z otrzymanymi wynikami 44% lekarzy zadeklarowało fakt upijania się (spożywania przy jednej okazji więcej niż 6 porcji standardowych), natomiast 5% spełniało kryteria uzależnienia od alkoholu.

Więcej informacji …

https://www.mdedge.com/psychiatry/article/200998/addiction-medicine/more-40-uk-physicians-report-binge-drinking

 

Dlaczego alkohol i papierosy zwiększają ryzyko osteoporozy?

Naukowcy odkryli mechanizm, który pozwoli wytłumaczyć dlaczego palenie papierosów, picie alkoholu i inne czynniki zewnętrzne mogą zwiększać ryzyko rozwoju osteoporozy. Zaobserwowany przez naukowców mechanizm, pobudza określony typ komórki w układzie odpornościowym do przekształcenia się w osteoklasty, które to stanowią rodzaj komórki, przyczyniającej się do rozpuszczania kości lub jej resorbowania. Najprawdopodobniej mitochondria, które wytwarzają energię w komórkach, wysyłają sygnał, który wyzwala ten mechanizm / proces pod wpływem stresu. Gdy dzieje się to w mitochondriach makrofagów, komórki zamieniają się w osteoklasty.

Więcej informacji …

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325163.php

 

Globalne spożycie alkoholu wzrosło do 70%

Zgodnie z wynikami opublikowanymi w magazynie naukowym The Lancet, globalnie spożywamy więcej alkoholu niż miało to miejsce prawie 30 lat temu (the Centre for Addiction and Mental Health, w Toronto, Kanada, oraz the Technische Universität Dresden, w Niemczech). Przedstawione wyniki stanowią analizę poziomu spożycia alkoholu w 189 państwach w latach 1990-2017, jak również szacują trend spożywania alkoholu do 2030 roku. Jak odnotowali badacze, roczne globalne spożycie alkoholu wzrosło do 70% w latach 1990-2017 z 20,999 miliona litrów do 35,676 miliona litrów rocznie. W przypadku Europy poziom konsumpcji alkoholu wśród dorosłych per capita spadł o 12% z 11,2 litra do 9,8 litra w latach 2010-2017. Podczas gdy w tym samym okresie w krajach Azji Południowo –wschodniej spożycie wzrosło o 34% z 3,5 litra do 4,7 litra per capita.

Więcej informacji …

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325135.php

 

Czy umiarkowane spożywanie alkoholu sprzyja sercu?

Informacje opublikowane w magazynie naukowym the Lancet wskazują, że picie alkoholu zwiększa ryzyko wysokiego ciśnienia i ataku serca. Konsumenci alkoholu często powołują się na badania z ubiegłych lat, które to wskazywały profity dla układu krążenia/serca wynikające z picia alkoholu. Nadal niektórzy wierzą, że wypijana od czasu do czasu lampka czerwonego wina wpłynie pozytywnie na zdrowie układu krążenia. W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Nuffield Department of Population Health z the University of Oxford w Wielkiej Brytanii, wzięło udział 512.715 osób dorosłych z 10 różnych regionów Chin. Powyższa próba badawcza poddawana była obserwacji i analizie przez okres 10 lat, do stycznia 2017 roku. Naukowcy monitorowali stan zdrowia osób biorących udział w badaniu, pod kontem chorób układu krążenia, ogólnej zachorowalności, śmiertelności i przypadków hospitalizacji.

Więcej informacji …

https://food.ndtv.com/news/is-drinking-alcohol-in-moderation-good-for-the-heart-study-says-no-2037557

 

Zakaz reklamy alkoholu  - Nowy Jork

Mając na uwadze zdrowie Nowojorczyków władze miasta zadecydowały o wprowadzeniu zakazu reklamy napojów alkoholowych w mieście. Decyzja ta skutkuje stratą przychodu w wysokości $3 milionów z opłat reklamowych. Wchodzący w życie zakaz reklamy napojów alkoholowych w większości dotychczasowych miejsc dotyczy w dużej mierze między innymi przystanków autobusowych, koszy na śmieci, czy kiosków Wi-Fi. Około 3% przestrzeni reklamowej w Nowym Jorku poświęconych jest reklamie napojów alkoholowych. W roku 2018 miasto uzyskało przychód w wysokości 2,7 miliona $.

Więcej informacji …

 https://www.nytimes.com/2019/04/30/nyregion/alcohol-ad-ban-nyc.html

 

 

KWIECIEŃ 2019

Smółka biomarkerem prenatalnej ekspozycji na alkohol

Alkohol to powszechnie znany teratogen a jego spożywanie w czasie ciąży wiąże się z ryzykiem wystąpienia spektrum zaburzeń neurorozwojowych i zaburzeń zachowania u dziecka (w tym Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych/FASD). Smółka jest pierwszym stolcem noworodka i gromadzi się w przewodzie pokarmowym płodu w drugim i trzecim trymestrze ciąży. W smółce odkładają się estry tłuszczowe kwasów tłuszczowych (FAEEs) i  kwasu glukuronowego (EtG) jak również kwasu siarkowego (EtS). Wykrycie powyższych estrów jest obiektywnym dowodem na ekspozycję płodu na alkohol. Badanie smółki może stanowić jeden z czynników źródła wiedzy o spożywaniu alkoholu przez kobietę w ciąży.

Więcej informacji …

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B978012813125100060X

 

Picie alkoholu w wieku nastoletnim wpływa na zaburzenie rozwoju mózgu

Picie napojów alkoholowych w okresie dojrzewania i wczesnej dojrzałości może spowolnić rozwój mózgu, zgodnie z wynikami jakie otrzymano z badań eksperymentalnych na małpach (the Journal eNeuro). Znaczne postępy rozwojowe w mózgu następują na przełomie okresu dojrzewania a dorosłości. Często jest to właśnie czas pierwszych inicjacji alkoholowych. Zgodnie z otrzymanymi wynikami nadużywanie alkoholu wiąże się ze znaczącym spadkiem rozwoju mózgu.

Dane zebrane przez Alcohol Action Ireland wskazują, że 64% nastolatków w przedziale wieku od 13 do 17 roku życia próbowała już alkoholu a prawie połowa z nich spożywa alkoholu każdego miesiąca.

Naukowcy wierzą, że obecne doniesienia naukowe przyczynią się do dalszej eksploracji tematu i odpowiedzi na pytanie, czy spożywanie alkoholu w okresie dorastania kształtuje młodą osobę jako bardziej narażaną na tego konsekwencje w przyszłości.

Więcej informacji …

https://www.thejournal.ie/alcohol-stunts-brain-growth-4571452-Apr2019/

 

Współdziałanie z przemysłem alkoholowym w zakresie zdrowia publicznego nie może mieć miejsca – Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)

Światowa Organizacji zdrowia (WHO) nie będzie nawiązywać współpracy z przedstawicielami przemysłu alkoholowego w ramach prac nad  polityką alkoholową czy wdrażania jakichkolwiek regulacji, zapisów czy działań w zakresie zdrowia publicznego.

W ramach wewnętrznego komunikatu adresowanego do pracowników WHO obwieszczono, że współpraca, utrzymywanie kontaktów służbowych, sponsoring a nawet odbywanie konwersacji z przedstawicielami przemysłu alkoholowego nie jest akceptowalne.

Współpraca czy utrzymywanie kontaktów służbowych na linii przemysł alkoholowy a sekretariat/pracownicy WHO powinno być zdecydowanie ograniczone i zminimalizowane (The BMJ).

Więcej informacji …

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1666

Uszkodzenia mózgu wywołane alkoholem utrzymają się w abstynencji

Naukowcy z the Institute of Neuroscience CSIC-UMH w Alicante, Hiszpania we współpracy z naukowcami z the Central Institute of Mental Health Mannheim w Niemczech przeanalizowali zmiany strukturalne mózgu jakie zachodzą wśród osób nadużywających alkoholu. Odkryli, że zniszczenia istoty białej w mózgu utrzymują się nadal w pierwszych tygodniach abstynencji.

Więcej informacji …

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324901.php

 

Polityka alkoholowa w Etiopii

W Etiopii wprowadzono obostrzenia reklamy napojów alkoholowych jako element działań mających na celu promocję zdrowego stylu życia. Każda reklama napoju alkoholowego powinna zawierać informację ustną bądź pisaną o zakazie sprzedaży alkoholu osobom nieletnim(poniżej 18 roku życia). Nowe regulacje prawne wprowadzają zakaz sprzedaży napojów alkoholowych w ośrodkach opieki zdrowotnej, instytucjach państwowych/budynkach rządowych, szkołach, uniwersytetach , miejscach sportowych, miejscach kultu religijnego i kinach.

Więcej informacji …

https://www.africanews.com/2019/04/10/ethiopia-passes-tough-law-regulating-sale-and-advertising-of-alcohol/

 

Ponad ¼ przypadków przemocy domowej związanych jest z alkoholem

Jak odnotowano, alkohol występował przynajmniej w co czwartym przypadku przemocy domowej wśród osób które trafiały na ostry dyżur (the Warrnambool Base Hospital Emergency Department). Dane pochodzące z okresu 18 miesięcy ujawniły, że każdy przypadek przemocy w rodzinie bądź w relacji partnerskiej jaki miał miejsce, wiązał się ze spożyciem napojów alkoholowych zakupionych do konsumpcji w domu.

Więcej informacji…

https://www.standard.net.au/story/6078942/over-a-quarter-of-citys-family-violence-incidents-involve-alcohol/

 

Upijanie się nawet przed zajściem w ciąże może odbić się na zdrowiu dziecka

Wyniki badań sugerują, że picie alkoholu w ciąży może mieć wpływ na zdrowie kilku pokoleń (również wnuków) a ponadto fakt picia alkoholu przed zajściem w ciążę, również może wpłynąć na zdrowie dziecka (the Binghamton University in New York).

Efekt niebezpiecznego dla zdrowia działania alkoholu może mieć miejsce w kolejnych pokoleniach jak dowiodły wyniki badań przeprowadzonych na  Binghamton University w Nowym Jorku. Stwierdzono, że spożywanie nawet niewielkich ilości alkoholu w ciąży może zwiększać ryzyko predyspozycji do uzależnienia od alkoholu bezpośrednio dziecka ciężarnej kobiety jak również, wnuków i prawnuków. Wyniki badania przeprowadzonego na Rutgers University w New Jersey dowiodły natomiast, że nadużywanie alkoholu przed zajściem w ciążę powiązane jest z występowaniem wysokiego poziomu cukru u dzieci a następnie zagrożenia cukrzycą w wieku dorosłym.

Więcej informacji …

https://www.scmp.com/lifestyle/health-beauty/article/2091149/how-binge-drinking-even-if-you-stop-youre-pregnant-can-harm

 

1/3 Greków prowadzi pod wpływem alkoholu

Zgodnie z danymi the Hellenic Society of Forensic Medicine, ponad 1/3 Greków prowadzi pod wpływem alkoholu, co znacznie wykracza poza średnią w państwach UE. Powołując się na dane Komisji Europejskiej, 35% Greków przyznaje się do prowadzenia pod wpływem alkoholu , czyli o 10% więcej niż średnia wśród państw Unii Europejskiej (25%).

Więcej informacji …

 http://www.ekathimerini.com/239792/article/ekathimerini/news/a-third-of-greeks-drive-under-influence-of-alcohol

 

 

MARZEC 2019

Opodatkowane alkopopy - Australia

Zgodnie z wynikami przeprowadzonego badania, wprowadzenie akcyzy na słodkie napoje bazujące na alkoholach wysokoprocentowych, potocznie nazywanych alkopopami, znacząco obniżyło odsetek przypadków szkód zależnych od alkoholu wśród australijskich nastolatków. Badanie przeprowadzone przez University of New South Wales w Sydney jest pierwszym analizującym długotrwałe skutki nadużywania napojów alkoholowych po wprowadzeniu akcyzy na alkopopy w 2008 roku. W badaniu przeanalizowano 107810 przypadków pomocy medycznej w 39 szpitalach w latach 1997-2011. Otrzymane wyniki wyraźnie wskazały, że w od momentu wprowadzenia akcyzy na alkopopy zdecydowanie spadł odsetek osób pijanych w przedziale wieku 18-24 lata, którym udzielano pomocy medycznej.

Więcej informacji …

https://ndarc.med.unsw.edu.au/blog/alcopops-tax-cuts-drinking-and-harm

 

Papierosy i alkohol – podwójną szkodą dla mózgu

Wśród wielu konsekwencji zdrowotnych jakie powoduje palenie papierosów, znajdują się zmiany chemiczne w organizmie, stres oksydacyjny jak również zapalenie mózgu. Nadużywanie alkoholu może dać takie same skutki. Jak do tej pory niewiele badań poświęcono wpływowi jednocześnie papierosów i alkoholu na mózg. Obecne badania na szczurach wskazały, że oddziaływanie jednocześnie nikotyny i alkoholu prowadzi do uszkodzeń neuronalnych określonych obszarów mózgu.  

Więcej informacji …

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190227140020.htm

 

Spożycie alkoholu w krajach nordyckich

W większości państw nordyckich odnotowano spadek spożycia napojów alkoholowych wśród nieletnich. Powodem zaistniałej sytuacji mogą być rodzice baczniej kontrolujący swoje dzieci, jak również bardziej restrykcyjne podejście do spożycia alkoholu również przez nich samych a co za tym idzie i ich potomstwa. Dodatkowym powodem spadku spożycia może być utrudniony i ograniczony dostęp do napojów alkoholowych. Spożycie alkoholu w krajach nordyckich wśród nieletnich spadło w okresie ostatnich 10-15 lat. Badacze analizują powody i przyczyny dla których to tendencja w latach 70, 80 i 90 była wręcz odwrotna. Obecnie odnotowuje się wzrost odsetka 15-latków, którzy nie próbowali jak do tej pory napojów alkoholowych. W przeprowadzonym badani nie otrzymano jasnych i klarownych odpowiedzi co powoduje spadek spożycia alkoholu wśród nieletnich ale do czynników mogących mieć na to wpływ jest lepsza orientacja rodziców w sposobie spędzania wolnego czasu przez ich dzieci i lepszy kontakt w relacji rodzic – dziecko.

Więcej informacji …

https://nordicwelfare.org/en/nyheter/debate-article-alcohol-consumption-among-young-people-in-the-nordic-countries-is-falling-the-differences-need-to-be-examined/

 

Międzynarodowy Dzień Kobiet a przemysł alkoholowy

Międzynarodowy Dzień Kobiet jest okazją do uczczenia ich siły i działań. Wielu przedstawicieli przemysłu alkoholowego upatruje w tym święcie szczególną okazję do promowania napojów alkoholowych adresowanych do płci żeńskiej. Największy przedstawiciel przemysłu spirytusowego (Diageo) tegoroczny dzień 8 marca opatrzył wieloma wydarzeniami związanymi z jego promocją. W ramach obchodów Dnia Kobiet powstały liczne spoty, w których to główną rolę odegrały kobiety w podeszłym wieku mówiące o wyzwaniach prywatnych i zawodowych jakie spotkały na swojej drodze.

Więcej informacji …

https://theconversation.com/how-alcohol-companies-are-using-international-womens-day-to-sell-more-drinks-to-women-113081

 

“Nie mieszaj ciąży z alkoholem” - the Michigan House of Representatives

Przedstawiciele the Michigan House of Representatives przegłosowali wprowadzenie zapisu obligującego wszystkie miejsca sprzedaży i serwowania napojów alkoholowych do umieszczenia informacji ostrzegającej o zagrożeniach związanych ze spożywaniem alkoholu w ciąży. Zgodnie z danymi the Centers for Disease Control z 2015 roku, średnio 1 kobieta na 10 spożywała napoje alkoholowe w ciąży. Informacja dotycząca spożywania alkoholu w ciąży będzie zawierała następujące treści:” Nie mieszaj ciąży z alkoholem. Spożywanie napojów alkoholowych w ciąży, może doprowadzić do wad wrodzonych dziecka”. Powyższa informacja zostanie dodana do obecnie już obowiązującej, mówiącej o zakazie sprzedaży i serwowania napojów alkoholowych osobom poniżej 21 roku życia.

Więcej informacji …

https://eu.freep.com/story/news/politics/2019/03/12/michigan-house-bill/3144257002/

 

Prenatalna ekspozycja na alkohol a zdrowie psychiczne dziecka

Dotychczasowe badania naukowe dowiodły, że wysoki poziom prenatalnej ekspozycji na alkohol prowadzi do zaburzeń w zakresie zdrowia psychicznego dziecka. W celu znalezienia odpowiedzi na pytanie, czy identyczne skutki mają miejsce w sytuacji niewielkiej bądź umiarkowanej ekspozycji na alkohol w życiu płodowym badacze dokonali analizy literatury dotyczącej powyższego zagadnienia wykorzystując w tym celu zasoby baz PsycINFO, PubMed oraz Web of Science.

Zgodnie z otrzymanymi wynikami, występuje zależność między prenatalną ekspozycją na alkohol a zaburzeniami w zakresie zdrowia psychicznego dziecka niezależnie od stylu picia matki w ciąży (sporadycznego, umiarkowanego, ryzykownego/szkodliwego). Jednakże niezależnie od otrzymanych wyników, naukowcy podkreślają konieczność dalszej analizy zagadnienia.

Więcej informacji …

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0376871619300535

 

Informacje dotyczące alkoholu w ciąży podczas pierwszej wizyty u lekarza

Pomimo coraz większego zainteresowania tematem Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych, taka sama uwaga powinna zostać poświęcona efektywności działań profilaktycznych. Dlatego też badacze postanowili zebrać informacje dotyczące treści informacji jakie kobiety w czasie ciąży otrzymują od prowadzących je specjalistów w szczególności podczas pierwszej wizyty. Otrzymane wyniki wskazały na, że w większości przypadków informacje jakie otrzymywały kobiety ciężarne były spójne z obowiązującymi rekomendacjami w tym zakresie -  mianowicie, że w ciąży nie ma bezpiecznej dawki alkoholu dla rozwijającego się dziecka.

Więcej informacji …

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1871519218306000

 

Spotify udostępnia reklamy napojów alkoholowych

Spotify (internetowa platforma muzyczna) został skrytykowany przez pozarządową organizację non-profit (The Foundation for Alcohol Research and Education/FARE) za udostępnianie swoim odbiorcom reklam napojów alkoholowych. W swej petycji przedstawiciele FARE powołali się na treści z forum użytkowników Spotify, gdzie osoby walczące z uzależnieniem od alkoholu poszukują rozwiązań i sposobów na to aby zablokować udostępniane reklamy alkoholu, tak by zjawisko to nie zakłócało ich korzystaniu z platformy. Zgodnie z polityką Google czy Facebook regulacje dotyczące zamieszczania reklam napojów alkoholowych na powyższych platformach dyktowane są obowiązującymi w danym kraju zapisami.

Więcej informacji …

https://eucam.info/2019/03/15/spotify-criticised-for-not-blocking-alcohol-ads/

 

LUTY 2019

Zmniejszenie spożycia alkoholu pomocą w rzuceniu palenia

Znaleziono odpowiedź o podłożu biologicznym, dlaczego palenie sprzyja piciu alkoholu i vice versa (the Oregon State University). Naukowcy poddali obserwacji grupę 22 palaczy uczęszczających na terapię odwykową w Toronto. Okazało się, że odpowiednio do zmniejszenia ilości spożywanego alkoholu również spadło zapotrzebowanie na nikotynę. Wcześniejsze badania dowiodły, że osoby o wysokim poziomie metabolizmu nikotyny mogą stanowić grupę osób palących więcej jak również mających większe problemy z rzuceniem nałogu.

Więcej informacji:

https://globalnews.ca/news/4800342/drinking-less-alcohol-help-smokers-quit-study/

Dzieci mające niepełnowartościową dietę, częściej sięgają po alkohol w wieku nastoletnim

Dzieci z niezdrowymi nawykami żywieniowymi, są w grupie podwyższonego ryzyka wczesnej i regularnej konsumpcji alkoholu w wieku nastoletnim (the Journal Public Health Nutrition). Wyniki przeprowadzonego badania pochodzą z danych międzynarodowego projektu, w którym udział wzięła Belgia, Cypr, Estonia, Włochy, Hiszpania, Niemcy, Węgry i Szwecja (IDEFICS/I. Family). Badaniem objęto grupę 2,263 dzieci. Aby zdobyć informacje dotyczące nawyków żywieniowych powyższej grupy, poziom cukru i tłuszczu zmierzono w dwóch blokach czasowych między 6 a 9 rokiem życia oraz między 11 a 16 rokiem życia. Rodziców poproszono o oszacowanie częstotliwość spożywania przez dzieci młodsze 40 wymienionych produktów. Po upływie lat, dzieci w wieku starszym, samodzielnie odpowiedziały na pytania dotyczące nawyków żywieniowych jak również konsumpcji alkoholu. Wśród nastolatków (od 11 do 16 roku życia), które miały niski poziom spożycia cukru i tłuszczy w młodszym wieku, 3% deklarowało spożywanie alkoholu w każdym tygodniu. Natomiast wśród (od 11 do 16 roku życia), które miały wysoki poziom spożycia cukru i tłuszczy w młodszym wieku, ponad 7% deklarowało spożywanie alkoholu w każdym tygodniu.

Więcej informacji:

https://medicalxpress.com/news/2018-12-children-poor-diet-alcohol-adolescence.html

 

Należy podwyższyć cenę minimalną alkoholu

Jak twierdzą Liberalni Demokracji, w Szkocji należy podnieść cenę minimalną alkoholu do poziomu 60 pensów. Zgodnie z prowadzonymi statystykami w latach 2017/2018 każdego dnia z powodów związanych ze spożyciem alkoholu trawiło prawie 100 osób. W okresie tym odnotowano 35,499 hospitalizacji spowodowanych alkoholem. Cena minimalna alkoholu na poziomie 50p została wprowadzona w Szkocji w maju 2018 roku, obecnie proponowane jest podwyższenie jej poziomu o 10 pensów.

Więcej informacji:

https://www.dailymail.co.uk/wires/pa/article-6747021/Call-raise-minimum-price-alcohol-60p-unit.html

 

Narzędzie do diagnostyki Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD)

Naukowcy odkryli urządzenie, które posłuży w diagnostyce FASD dzieci (the University of Southern California (USC), Queen's University (Ontario) and Duke University). Narzędzie diagnostyczne składa się z kamery i komputera i polega na nagraniu ruchu oka dziecka w różnych ściśle określonych zadaniach i sytuacjach. W ten sposób odnotowuje się charakterystyczny dla dziecka model ruchu gałki ocznej, który porównuje się z grupą kontrolną. Wzór ruchu gałki ocznej odbiegający od normy wskazuje na grupę ryzyka wystąpienia FASD i stanowi zalecenie do dalszej diagnostyki medycznej.

Więcej informacji:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190226155023.htm

 

Wzrost konsumpcji alkoholu wśr ód osób starszych - Szwecja

W Szwecji zaobserwowano znaczący wzrost spożycia napojów alkoholowych wśród osób w starszym wieku. Tym samym wzrosła ilość wypadków powiązanych ze spożyciem alkoholu, mając również na uwadze fakt, że ilość wypadków/zranień i chorób automatycznie wzrasta również z wiekiem (the University of Gothenburg; The report Alkohol och äldre (“Alcohol and older people”). Szczególnie znaczący wzrost konsumpcji alkoholu zaobserwowano wśród 75-cio latków. W latach 1977 – 2006 odsetek starszych kobiet pijący alkohol wzrósł z 1% do 10%. Natomiast wśród starszych mężczyzn odsetek ten wzrósł z 19% do 27%. Jak twierdzą autorzy, raport jest doskonałym źródłem wiedzy dla osób powyżej 60 roku życia, ponieważ przekazuje im wiedzę dotycząca tego jak alkohol wpływa na funkcjonowanie ich ciała i organizmu i co może wpłynie na ich decyzje w zakresie poziomu spożycia.

Więcej informacji:

https://www.gu.se/english/about_the_university/news-calendar/News_detail//alcohol-consumption-and-alcohol-related-injuries-are-increasing-among-the-elderly.cid1617927

 

Kobiety lekceważą rakotw órcze działanie alkoholu

W przeprowadzonym badaniu wzięła udział grupa 35 kobiet w przedziale wieku od 45 do 64 roku życia, które nie miały diagnozy nowotworowej. Wszystkie uczestniczki poproszono o informacje dotyczące stylu picia napojów alkoholowych, poziomu edukacji jak również osobistych przekonań związanych z ryzykiem zachorowania na raka piersi (the Journal PLOS ONE). Zgodnie z otrzymanymi wynikami okazało się, że kobiety są gotowe do ograniczenia spożycia alkoholu w sytuacjach kiedy ma to wpływ na ich styl życia, relacje międzyludzkie czy wagę ciała. Natomiast większość kobiet nie dostrzega i wydaje się nie rozumieć ryzyka konsekwencji zdrowotnych związanych ze spożywaniem alkoholu, takich jak rak piersi. Zgodnie ze stanowiskiem the National Cancer Institute/NCI, każde 10g alkoholu (jedna porcja standardowa) spożywana każdego dnia podwyższa ryzyko wystąpienia raka piersi do 7%. Alkohol nie tylko poprzez zwiększanie poziomu estrogenów podwyższa ryzyko raka piersi ale również wpływa na gen BRAF, który także ma rakotwórcze działanie (University of Houston, 2016).

Więcej informacji:

https://metrovoicenews.com/women-are-giving-themselves-cancer-with-alcohol/

 

Alkohol śmiercionośnym czynnikiem we Francji

We Francji alkohol doprowadza do śmierci dziesiątki tysięcy osób każdego roku, w szczególności mężczyzn. Zgodnie z przedstawionymi danymi w 2017 roku, 41 tysięcy osób zmarło z powodów powiązanych z alkoholem. Liczba ta stanowi 7% przypadków śmiertelnych rocznie, wśród osób powyżej 15 roku życia. Przypadki śmiertelne powiązane z alkoholem, stanowią we Francji drugą pozycję po tytoniu. We Francji każdego roku umiera z przyczyn zależnych od alkoholu ponad 1 mężczyzna na 10 (11%) . Jest to liczba ponad dwa razy większa niż wśród kobiet (4%). W 2017 roku z powodów zależnych od alkoholu we Francji zmarło 30 tysięcy mężczyzn i 11 tysięcy kobiet.

Więcej informacji …

https://www.thelocal.fr/20190219/how-deadly-is-alcohol-for-the-french

 

 

STYCZEŃ 2019


Alkohol jako wyzwalacz migreny

Zgodnie z wynikami opublikowanego badania, wiele osób cierpiących na migrenowe bóle głowy postrzega alkohol jako jej wyzwalacz. Ponad 1/3 z grupy liczącej ponad 2 tysiące pacjentów cierpiących na migrenę uznało, że alkohol jest czynnikiem wyzwalającym charakterystyczny ból głowy (Leiden University Medical Center, Holandia). Co 4 z grupy 650 pacjentów przyznał się do rezygnacji z konsumpcji alkoholu ze względu na jego negatywny wpływ na migrenę. Natomiast 78% pacjentów nadal spożywających napoje alkoholowe, wskazało czerwone wino jako trunek wyzwalający migrenowy ból głowy. Wódce takie właściwości przypisało tylko 8% pacjentów.Jak twierdzą autorzy badania opublikowanego w the European Journal of Neurology, zależność jaka występuje między alkoholem a migreną nie jest do końca jasna i wymaga dalszych badań przy uwzględnieniu również innych czynników mogących wyzwalać ból migrenowy.

Więcej informacji:

https://news.abs-cbn.com/life/01/23/19/many-migraine-sufferers-wary-of-alcohol-as-headache-trigger

 

Słowacja wśród państw EU, najwięcej wydających na alkohol

Zgodnie z danymi WHO z 2017 roku, mieszkańcy Słowacji wypijają rocznie 12 litrów alkoholu per capita wydając przy tym 2,5% miesięcznego dochodu. Najwięcej na napoje alkoholowe wydają mieszkańcy Estonii. Słowacja zajmuje w tej kategorii 10 miejsce przy cenach alkoholu o ¼ niższych niż średnia wśród państw członkowskich UE. Państwa bałtyckie takie jak Estonia, Łotwa i Litwa znajdują się na pierwszych miejscach listy konsumentów napojów alkoholowych, gdzie mieszkańcywydają od 4% do 5,2% miesięcznego dochodu na alkohol. Najmniej na alkohol w miesięcznym bilansie wydają Włosi (0,9%) i Hiszpanie(0,8%).

Więcej informacji:

https://spectator.sme.sk/c/22034882/how-much-do-slovaks-spend-on-alcohol.html

 

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu w ciąży-University of Washington Medicine, Seattle

Zgodnie z wynikami opublikowanego w The Advances of Pediatric Research badania, ryzyko szkód poalkoholowych dziecka, podawanego ekspozycji na alkohol w życiu płodowym nie zależy wyłącznie od jego ilości. Czynnikiem odgrywającym dużą rolę w wielkości i zakresie deficytów odgrywa genetyka. Badacze obserwacji poddali grupę 84 par bliźniaków na przestrzeni 26 lat, odnotowując jednocześnie, że każda z par poddana była takiej samej ekspozycji na alkohol. Zaobserwowano, że w przypadku bliźniąt jednojajowych o identycznym DNA, deficyty związane z płodową ekspozycją na alkohol są takie same, podczas gdy wśród bliźniąt dwujajowych zależności takiej nie ma. Jak stwierdza profesor Susan Astley Hemingway (the University of Washington School of Medicine), niektóre przypadki są wręcz uderzająco odmienne, kiedy to jedno z bliźniąt ma pełnoobjawowy FAS (Płodowy Zespół Alkoholowy) a drugie ma niewielkie deficyty wywołane ekspozycją na alkohol w życiu płodowym. Dlatego też należy pamiętać, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży dla rozwijającego się dziecka.

Więcej informacji:

https://komonews.com/news/healthworks/uw-study-no-safe-level-for-pregnant-women-to-drink-alcohol

https://newsroom.uw.edu/news/genetic-risks-play-part-fetal-alcohol-syndrome

 

Reklamy alkoholu a ryzykowne picie nastolatków

Badania tysięcy australijskich licealistów prowadzone przez ponad 10 lat dowiodły, że ekspozycja na reklamy napojów alkoholowych prowadzi do wzrostu jego spożycia. Choć w ostatniej dekadzie znacznie zmniejszyła się ilość reklam alkoholu w TV, to zgodnie z najnowszymi statystykami nadal licealiści stykają się ze średnio 9 reklamami alkoholu miesięcznie. W przeprowadzonym badaniu analizie poddano dane z przedziału lat 1997-2011 i zaobserwowano, że w okresie tym zmniejszyła się ilość reklam alkoholu w TV, natomiast wzrosła ilość reklam w gazetach, jak również nie podlegała żadnym regulacjom w mediach społecznościowych. Zgodnie z danymi z 2011 roku, nastolatkowie z pięciu największych miast australijskich przeciętnie mogli zobaczyć w TV od 6 do 9 reklam alkoholu. W roku 1997, w gazetach zamieszczano do 28% reklam alkoholu, podczas gdy w 2011 roku ilość ta wzrosła do 41%.

Więcej informacji:

https://www.smh.com.au/national/the-link-between-alcohol-ads-and-risky-drinking-in-australian-teens-20190113-p50r45.html

 

Palenie i picie a wpływ genów

Badacze z The University of Minnesota w jak do tej pory pierwszym badaniu naukowym mającym na celu określenie genów mających wpływ na podatność do uzależnień (the Nature Genetics). Naukowcy odkryli ponad 500 wariacji genetycznych mających wpływ na uzależnienie od alkoholu, czy nikotyny. Jak do tej pory wiadomych było tylko kilka. W badaniu wzięło udział 1,2 miliona osób od których zebrano informacje dotyczące wieku kiedy zaczęli palić, ilości dziennie wypalanych papierosów, czy kiedykolwiek byli regularnymi palaczami, czy kiedykolwiek próbowali rzucić nałóg oraz ilości alkoholu wypijanego w ciągu tygodnia.

Więcej informacji:

https://medicalxpress.com/news/2019-01-hundreds-genes-affecting-tobacco-alcohol.html

 

Każdego dnia w Europie z powodu alkoholu ginie 800 osób

Zgodnie z danymi opublikowanymi przez Światową Organizacja Zdrowia (WHO), Europe nadal charakteryzuje wysokie spożycie alkoholu. Poziom spożycia, jak również szkody wywołane alkoholem pozostają nadal na wysokim poziomie. Prawie połowa dorosłych konsumentów płci męskiej w populacji państw UE wraz z Norwegią i Szwajcarią znajdują się w wyraźnej grupie ryzyka krótko i długoterminowych konsekwencji nadużywania alkoholu. Prawie 1/3 przypadków śmiertelnych związanych z alkoholem stanowią przypadki choroby nowotworowej. W roku 2016 przypadków takich odnotowano 85 tysięcy.

Więcej informacji:

http://www.euro.who.int/en/countries/norway/news2/news/2019/01/every-day,-about-800-people-in-europe-die-from-alcohol-attributable-causes

 

Politykaalkoholowa w Turcji

Obowiązujące od 2019 roku regulacje prawne szczegółowo określają politykę alkoholową w obszarze ekonomicznym, prawnym i instytucjonalnym. Handel alkoholem zabroniony jest we wszystkie niepracujące święta (z kilkoma wyjątkami) a od stycznia 2021 roku również w weekend. Zabrania sięsprzedaży napojów alkoholowych osobom poniżej 21 roku życia a handel detaliczny niemożliwy jest na terenie i w okolicy budynków edukacyjnych, wojskowych oraz medycznych.

Więcej informacji:

https://www.azernews.az/region/143626.html

 

 

2014 PARPA - Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych -  Polityka Plików Cookie