Strona korzysta z plików cookies aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Możesz zablokować te pliki zmieniając ustawienia przeglądarki. Brak blokady oznacza zgodę się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Więcej informacji w naszej polityce prywatności.  Zamknij komunikat
PAŃSTWOWA AGENCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW ALKOHOLOWYCH
Wyłšczona obsługa JavaScript lub brak przeglšdarki FLASH
Wyłšczona obsługa JavaScript lub brak przeglšdarki FLASH
Start arrow Analizy, badania, raporty arrow Spożycie alkoholu
Spożycie alkoholu Drukuj Wyślij znajomemu
Webmaster: Andrzej   
10.01.2008.

Lata

Spożycie w litrach na jednego mieszkańca

Wyroby spirytusowe (100% alkoholu)

Wino i miody pitne

Wino i miody pitne w przeliczeniu na 100% alkohol

Piwo

Piwo w przeliczeniu na 100% alkohol

1992

3,5

7,6

0,91

38,6

2,12

1993

3,8

7,5

0,9

33

1,82

1994

3,8

6,9

0,83

36,4

2

1995

3,5

6,8

0,82

39

2,15

1996

2,9

10,3

1,24

42,8

2,35

1997

2,8

12,8

1,54

49,8

2,74

1998

2,4

13,7

1,64

54,1

2,98

1999

2,1

13,6

1,63

60,1

3,31

2000

2

12

1,44

66,9

3,68

2001

1,7

10,6

1,27

66,5

3,66

2002

1,7

11,2

1,34

70,7

3,89

2003

2,4

11,3

1,36

74,8

4,1

2004

2,5

10,6

1,27

82

4,51

2005

2,5

8,6

1,03

80,7

4,44

2006

2,7

9,1

1,09

90,8

5

2007

3

8,9

1,07

93,4

5,14

2008

3,4

8,2

0,98

94,4

5,19

2009

3,2

7

0,84

91,2

5,02

2010

3,2

7

0,84

90,5

4,98

2011

3,3

6,4

0,77

94,3

5,19

2006

2,7

9,1

1,09

90,8

5

2007

3

8,9

1,07

93,4

5,14

2008

3,4

8,2

0,98

94,4

5,19

2009

3,2

7

0,84

91,2

5,02

2010

3,2

7

0,84

90,5

4,98

2011

3,3

6,4

0,77

94,3

5,19

Obliczenia PARPA na podstawie danych GUS
Przyjmuje się założenie, iż w jednym litrze:
1. piwa zawartych jest 5,5% alkoholu,
2. wina (miodu pitnego) zawartych jest 12% alkoholu.
Średnio na 1 mieszkańca w litrach 100% alkoholu:



Lata

Średnio na 1 mieszkańca w litrach 100% alkoholu:

1993

6,52

1994

6,63

1995

6,46

1996

6,49

1997

7,08

1998

7,02

1999

7,04

2000

7,12

2001

6,63

2002

6,93

2003

7,86

2004

8,28

2005

7,97

2006

8,79

2007

9,21

2008

9,58

2009

9,06

2010

9,02

2011

9,25

2012

9,16

 

Struktura spożycia napojów alkoholowych w procentach w przeliczeniu na 100% alkohol w latach 2000-2011:

2000

2001

2002

2003

2004

2005

Wyroby
spirytusowe

28,30%

25,80%

24,50%

30,50%

30,20%

31,40%

Wino i miody
pitne

20,20%

19,20%

19,40%

17,30%

15,30%

12,90%

Piwo

51,50%

55%

56,10%

52,20%

54,50%

55,70%

2006

2007

2008

2009

2010

2011

Wyroby
spirytusowe

30,70%

32,6%

35,50%

35,30%

35,5%

35,7%

Wino i miody
pitne

12,40%

11,6%

10,30%

9,30%

9,3%

8,3%

Piwo

56,90%

55,8%

54,20%

55,40%

55,2%

56,0%

2012

 

 

 

Wyroby
spirytusowe

32,74%

 

 

 

 

 

Wino i miody
pitne

7,73%

 

 

 

 

 

Piwo

59,54%

 

 

 

 

 

Obliczenia PARPA na podstawie danych GUS
Przyjmuje się założenie, iż w jednym litrze:
1. piwa zawartych jest 5,5% alkoholu,
2. wina (miodu pitnego) zawartych jest 12% alkoholu.

 

Zmieniony ( 18.11.2013. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
2014 PARPA - Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych -  Polityka Plików Cookie